Folije i membrane za prozračivanje
Razdvojni slojevi
Folije za kontrolu pare

Prozračne folije membrane koje se također nazivaju SMT višeslojne su tkanine sastavljene od dva sloja sintetičkog netkanog materijala koji štite mikroporozni ili monolitni funkcionalni film na koji su povezani pomoću ekspanzijskog sustava za brtvljenje.

Standard UNI 11470: 2015 definira njihovu upotrebu na sljedeći način: “Sintetički prozračne folije i membrane, definirani ukratko SMT, namijenjeni su doprinosu zaštiti zgrada od rizika od infiltracije vode na krovu, a istovremeno su i element toplinske regulacije – higrometrijski, za kontrolu difuzije pare, nepropusnosti zraka i otpora vjetra, kako bi se izbjegle pojave kondenzacije međuprostora i poboljšala energetska učinkovitost zgrada definiranih u skladu s važećim zakonodavstvom. ”

Vodonepropusnost

Glavna funkcija za koju su rođene krovne membrane identificirana je u zaštiti zgrade i izolacijskog paketa od infiltracija vode koje mogu doći sa završnog krova (npr. Pločice, savijene pločice, ploče, limovi itd.) Ili od njegovih kritične točke (npr. kamini, prozori, doline itd.). Stoga je temeljna prerogativa da su dovoljno nepropusni za vodu zbog pojava infiltracije.

Novi standard UNI 11470: 2015 definira prozračnu membranu na sljedeći način: “Prozračna i visoko prozračna membrana: vodonepropusni vjetrootporni element koji ima funkciju omogućavanja prijenosa kišnice koja dolazi od lomova ili slučajnih iščašenja brtvenih elemenata prema uređaji za prikupljanje i odlaganje. Mora omogućiti prodiranje vodene pare koja dolazi iz zatvorenih prostora ispod krova zbog pojava difuzije (u projektnim uvjetima). Ne može zamijeniti brtveni element kao takav. ”

Druga važna klasifikacija u svrhu hidroizolacije je uporaba temeljena na nagibu krova; zapravo, UNI standard definira sljedeće: “SMT se obično koriste s kosim nagibima ≥ 30% (16,7 °) za diskontinuirane krovove prema UNI 9460 i ≥ 15% (8,5 °) za metalne krovove, osim specifične indikacije koje se odnose na određene građevinske sustave koje pružaju proizvođači.

Za sve vrste konstrukcija s nagibima <30% (16,7 °), upotrijebljeni SMT moraju odgovarati klasi A kako bi se osiguralo ispravno mehaničko brtvljenje s obzirom na naprezanja zbog pješačkog prometa koji se javlja u fazama montaže na krovu, osim ako nije drugačije upute proizvođača “.